A bolgár közösség hazánkban


- 2021. január 11., 12:43

A bolgárok Magyarország 13 hivatalosan elismert nemzetiségeinek egyike. Az itt élő bolgárokat rendszerint a bolgárkertészekkel azonosítjuk, bár kereskedőik is szép számmal képviseltették magukat. A múlt század közepéig szinte elképzelhetetlen volt nagyvárosi piac bolgárkertészek jelenléte nélkül. Valójában forradalmasították a kertkultúránkat azzal, hogy lerakták a korszerű zöldségtermesztés alapjait. Ezen a héten a nálunk élő bolgár közösség előtt tisztelgünk.

Az első bolgár telepesek a 15. században a törökök elől menekülve érkeztek hazánkban. A kiegyezés után, munkavállalás céljából érkező kertészeket elsősorban a gazdasági fellendülés vonzotta hozzánk. Elsősorban a főváros, Szeged és Miskolc térségében telepedtek le. A Magyarországon megjelenő bolgárok eleinte minden ősszel hazamentek, csak később hozták magukkal családtagjaikat is, a házasulandó férfiak pedig még sokáig hazájukból választottak párt. Tulajdonképpen kétlaki életet éltek, a főleg a Veliko Tarnovo környéki falvakból verbuválódó bolgárkertészek, vándormunkások így nem is asszimilálódhattak, hiszen szoros kapcsolatot ápoltak az anyaországgal.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: A bolgár közösség hazánkban

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.