A bükki barlanglakások


- 2022. május 6., 12:35

A magyar népi építészet különös produktumai a domboldalak puhább kőzetébe vágott, emberi lakhatásra szánt vájatok, a barlang- vagy partlakások, más szóval pinceházak vagy kőházak. Hazánk hegyvidékein, főként az Északi-Középhegységben, illetve a Budai-hegységben és a Dunántúlon találhatjuk meg a lakóhelyek ezen típusait. Adatbázisunkban nagyszámú képanyag böngészhető a Bükk és Bükkalja barlanglakásairól, így írásunkban erre a térségre térünk ki részletesebben.

Barlanglakásokból álló városokat világszerte találhatunk Arizonától Kappadókián át a kínai tartományokig. Magyarországon is több helyen elterjedt volt ez a lakóhely, amelyek közül kiállításunkban a Bükk hegység sziklába vájt pinceházaival foglalkozunk. Kialakulásuk a természeti adottságokból, a dombos vidék és a könnyen vágható kőzet adta lehetőségekből következett, amely során a lakosság a borvidék pincéinek mintájára olcsón fenntartható otthonokat alakított ki. De szerepe lehetett benne a földesurak kizsákmányolásának, akik nem bocsátottak földterületet a zselléreknek házak építésére, csupán a kopár domboldal jutott nekik. A „borsodi Abesszíniának” is nevezett barlanglakás-csoportosulások érdekes népi építészeti megoldásait és a hétköznapi élet nehézségeit is bemutatjuk adatbázisunk fotói segítségével.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: A bükki barlanglakások

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.