A cívisváros ékköve, az Aranybika


- 2022. április 19., 8:46

Debrecen gazdag helytörténetének elmaradhatatlan fejezete az „Aranybika” története. A Grand Hotel Aranybika névre hallgató szálló a cívisváros emblematikus helyszíne, melynek semmi köze az alföldi bikákhoz, annál több a Bika családhoz. A Bika család telkét egy árverésen szerezte meg a város, azzal a céllal, hogy szállodát épít oda. Kapóra jött a városnak a főutcán található ház, hiszen ez idő tájt csupán egy vendégfogadója működött. Hogy a ma is látható épület milyen körülmények között született, legfrissebb vendéglátástörténeti válogatásunkból kiderül.

Köztudott, hogy Debrecen vásártartási joga miatt nagyarányú áruforgalmat bonyolított, a vásárló tömegek pedig a település idegenforgalmát is igen fellendítették. Az elégedett látogatók számára azonban szálláshelyekre volt szükség, a Fehérló (Fejér ló), a város első fogadója a Piac utca 58. szám alatt nyílt meg a Dobozi-féle házban. A szálló gyors fellendülése arra késztette a városatyákat, hogy elgondolkozzanak egy városi tulajdont képező fogadó létesítése mellett, kapóra jött az a Piac utcai árverésre váró ingatlan, ami a Bika család tulajdona volt. A család vagyonának megalapozója, Bika Bálint, gazdálkodás és állattenyésztés mellett serfőző felügyelőként is működött. Hogy a közjó iránt is érzékeny volt, az mutatja, hogy szárazmalmát a Debreceni Kollégiumnak ajándékozta, hogy a diákok számára begyűjtött gabonaféléket ott őröltethessék meg vámmentesen.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: A cívisváros ékköve, az Aranybika

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.