A díszes, a tudományos és a különös: antik könyvillusztrációk és elméletek


- 2020. március 30., 5:08

A kódexek és egyéb régi könyvek illusztrációi a művészek esztétikai érzékén túl az adott kor tanairól, eszméiről is árulkodnak. Bizonyos korokban a szépséget isteni eredetűnek tartották, és úgy gondolták, a művészek felelőssége, hogy Isten dicsősége a művészeti alkotásokon is megfelelően tükröződjön, így bizonyos mesterműveket különösen nagy felelősségtudattal és nagy gonddal készítettek.

Néha egy rossz elmélet is jobb a semminél, legalábbis lehet hasznos abban az esetben, ha valakit arra ösztönöz, hogy válaszokat keresve komoly felfedezéseket tegyen. Így volt ez Kopernikusz esetében is, akit gondolkodásra ösztönöztek kortársai téves tanai, amely szerint a Föld a világ közepe, ami körül kering a Nap és a csillagok is. Majd nagyot kockáztatott, amikor ellenvéleményét felvállalva, szembe mert szállni kora – széles körben elfogadott – nézeteivel, illetve azok képviselőivel. E heti virtuális kiállításunkban az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár gyűjteményének kódex és egyéb antik könyvillusztrációi mellett, azokhoz kapcsolódó, korabeli nézeteket mutatunk be.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: A díszes, a tudományos és a különös: antik könyvillusztrációk és elméletek

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.