A Dunakanyar szíve


- 2021. április 26., 9:00

Vác a Dunakanyar szíve, kedvező adottságai miatt régóta lakott vidék. Nevét a garamszentbenedeki apátság 1075-ben kiadott alapítólevelében említik először, ugyanakkor a város nevének eredetére több teória is létezik, az egyik szerint személynévből származó helységnév: névadója egy Vác nevezetű remete lehetett, aki a környéken élt. A héten Vác városába látogatunk.

A város életében a kezdetektől meghatározó az egyház szerepe. A püspökség alapjait I. István király rakta le, mégis Géza alapításának tekintik. Mivel Vác püspöke egyben a település földesura is volt, ez a cím erős befolyást biztosított számára a város ügyeire nézve. A város középkori magja a vár, a belváros déli részén épült erődítmény volt. A vár mellett, a Géza király által ideépített, Szűz Mária tiszteletére szentelt templom is jelentős volt, korábbi források szerint ide is temették az uralkodót. A virágzó településre a tatárok hada 1241 tavaszán ért el. A támadók elpusztították nemcsak a vártemplomot, hanem a környező püspöki központ épületeit és az oda menekült lakosságot is.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: A Dunakanyar szíve

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.