A grundtól a cicamászókáig – budapesti játszótér-történelem


- 2021. november 19., 1:04

Gyermekkorunk egyik kedvenc helye, amelyhez sok kalandos történet és még több lehorzsolt térd emléke kapcsolódik. Gömb-, rakéta-, cicamászóka, fémcsúszda, mókuskerék, beton pingpongasztal – a 20. század második felének gyermekei mindezekre elérzékenyülve emlékeznek vissza. De milyenek voltak az első fővárosi játszóhelyek, és mikor kezdtek gombamód szaporodni? Budapesti játszótér-történeti körképünk következik.

A fővárosi gyerekek a 20. század elejéig a rendelkezésükre álló tereket, zöldfelületeket használták a társas tevékenységek helyszíneként. A város beépítése, zsúfoltabbá válása hívta létre a gyermekek közös játékra alkalmas, elkülönített területe iránti igényt. Közben a közlekedés is egyre nagyobb veszélyt jelentett a lófráló kicsikre nézve, a közparkokban pedig nem látták szívesen a virágágyásokat és gyepszőnyegeket nem kímélő fiatalabb korosztályt, ezért is volt szükség egy-egy szeparált játékhelyre.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: A grundtól a cicamászókáig – budapesti játszótér-történelem

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.