A hévízi fürdőkultúra rövid története


- 2021. augusztus 27., 1:43

Hévíz több száz éve ismert fürdőváros egy karnyújtásnyira a Balatontól. Sajátos mikroklímájú hely, egyik különlegessége az a sejtelmes köd, vagy pára, mely valósággal beborítja a tavat, a másik a tó felszínén található tündérrózsák. A gyógytó jótékony hatásáról már a rómaiak is tudhattak, de a Festeticsek tevékenysége nyomán vált igazi fürdőhellyé Hévíz. Népszerűségének csúcspontja a két világháború közötti időszakban volt, a tóra épülő gyógyturizmus miatt ezrek fordultak meg. Mégis, a tó még jó sokáig őrizte titkát, ugyanis az 1900-as években tett kísérletek, hogy megtalálják a forrását nem jártak sikerrel.

Neve először egy 1328-ban kelt oklevélen szerepelt locus vulgarites Hewyz dictus-ként. A XVI. században a török felégette a tó mellett fekvő településeket, amelyek így adót nem fizető jelentéktelen helyszínekké degradálódtak. A XVIII. századig nem volt jelentős a fürdőélet, ez persze nem jelenti azt, hogy nem is használták a tavat, például halászatra, vagy kenderáztatásra, de a korszakban készült térképeken leginkább bozótosként hivatkoztak a környékre.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: A hévízi fürdőkultúra rövid története

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.