A hidegháború kulcsfigurái és legveszélyesebb helyzetei


- 2020. február 3., 12:09

Igaz, hogy többen – Truman elnök, George Marshall, és Eisenhower – is fontos szereplői voltak a hidegháborúnak, de e történet igazi kulcsfigurája és főszereplője mégis egyetlen személy: Nyikita Hruscsov. Főként neki köszönhető a hidegháborús helyzet kialakulása és súlyossá válása, egyrészt, mert az ő reformjai által vált a Szovjetunió gazdaságilag és hadászatilag is igazán meghatározóvá, másrészt azért, mert a kiszámíthatatlan és labilis mentalitásával ellehetetlenítette a diplomáciai kapcsolatokat és védekező helyzetbe kényszerítette a nyugati nagyhatalmak vezetőit.

Akárcsak manapság Észak-Korea esetében, annak idején, a hidegháború kezdetén is hasonlóan rossz volt a helyzet, sőt igazából rosszabb, ugyanis Hruscsov sokszor labilisabbnak és ellenségesebbnek tűnt, mint az észak-koreai Kim Dzsongun. Az, hogy Hruscsov kommunikációjának oroszlánrésze volt a hidegháború kialakulásában egyértelmű, és az is, hogy egyáltalán nem volt érzéke a diplomáciához, de kérdés, hogy akkor hogyan lehetséges egyáltalán az, hogy ilyen magas pozícióba kerülhetett, ha ennyire alkalmatlan volt e feladat ellátására? Ennek részben az volt az oka, hogy Hruscsov alapvetően iskolázatlan volt, aki paraszt-családban nőtt fel, de szerencséjére a sztálinizmus hívei támogatták a képzetlen paraszt, illetve az egyszerű munkásemberek hatalomra kerülését. E heti virtuális kiállításunkkal a hidegháború világába kalauzoljuk önöket idézetek és archív fotók segítségével.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Atomrakéták készenlétben: a hidegháború kulcsfigurái és legveszélyesebb helyzetei

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.