A középkori várak világa


- 2020. április 27., 5:04

Annak ellenére, hogy a várépítés luxusát igazából csak a gazdagok engedhették meg maguknak, a várélet a középkor fejletlensége miatt mai szemmel meglehetősen nyomorúságosnak tűnik. Ugyanakkor a várak belső terei díszesebbek, helyiségei kevésbé bútorozottak, és (főleg télen) sötétebbek voltak, mint azt manapság gondolnánk.

Képzeljünk el egy műanyag nélküli világot, amiben minden épület természetes anyagból épült, minden eszköz, ami körülvesz minket, kézműves mesterek egyedi terméke, és az emberek okostelefonokkal való foglalatoskodás helyett társasjátékokat játszanak szabadidejükben. Ha erre gondolunk, azt mondhatjuk, ez egy jobb világ, mint a mai, pedig a fentebb említettek mind a – sokszor szimplán sötétként emlegetett – középkor jellemzői voltak. Ráadásul e kor építőmestereinek köszönhetjük minden idők egyik leglátványosabb, legromantikusabb építményeit, a várakat is, amelyek múltjához titokzatos történetek, legendák kötődnek. Némelyiket védőinek hősiessége vagy hitványsága tett híressé-hírhedtté, némelyek rablólovagok törzshelye volt, kínzókamráik, börtöneik iszonyú szenvedésekről mesélnek, rejtekhelyeiben az összegyűjtött (vagy rabolt) kincsekhez gyakran vér tapadt. A legendák ellenére a mindennapi élet a várban legtöbbször nagyon is hétköznapi volt. Honnan ered a várépítés kultúrája? Hogyan építették, és hogyan éltek a várakban lakóik?
E heti virtuális kiállításunkban főként ezekre a kérdésekre keressük a választ, emellett európai, és köztük magyarországi várakról, várromokról készült archív fotókat mutatunk be.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: A középkori várak világa

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.