A mákos tésztától a finomfőzelékig – Emlékek a menzáról


- 2022. október 3., 9:14

A héten az elmúlt évtizedek menzáira látogatunk el adatbázisunk képeinek segítségével, írásunkban pedig kitérünk rá, hogyan alakult a köz- és gyermekétkeztetés a 20. század folyamán, hogyan változtatta meg kölcsönösen a közízlést és a konyhai tradíciókat, hogyan befolyásolta a gyerekkori viszonyulást az ételekhez. Sok menzaételre némi pátosszal gondolunk vissza, főként az édes ízvilágúakra, mint a kakaószóratos tejbegrízre és a csokiöntetben fürdő piskótára, vagy a hétköznapokban igazi ritkaságnak számító meggymártásos főtt húsra és a paradicsomos káposztára. Nosztalgiából elővehetjük ezeket a recepteket, bár sosem lesz olyan, mint egykor, a menzán.

A közétkeztetésről, az iskolai menzákról szinte mindenkinek vannak emlékei: a kedvenc ételekről, amelyeknek azóta is vágyott íze reprodukálhatatlan, illetve azokról a fogásokról, amelyeket többé nem szeretnénk újra kóstolni életünk során. A sorban állás, a műanyag tálcák, a viaszosvászon terítők, az ételek vegyes esszenciája a levegőben mind nosztalgikus érzéseket ébresztenek; kiállításunk képeivel ezeket próbáljuk megidézni egy kis menzatörténettel kiegészítve.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: A mákos tésztától a finomfőzelékig – Emlékek a menzáról

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.