A napfény városa, Szeged


- 2022. június 27., 10:00

Szeged városa nemcsak a napfényes órák számát tekintve gazdag. Története során ellenséges hadakkal és a Tiszával is gyakran szembekerült. De a város gazdagságát elsősorban az itt élő emberek szorgalma és talpraesettsége alapozta meg, amihez kellett némi szerencsés véletlen is – legújabb helytörténeti kalandozásunk állomása Szeged.

Szeged neve az oklevelekben először a XII. század elején tűnik fel (Ciggedin), ugyanakkor szinte biztos, hogy nem ekkor keletkezett a település, hiszen ekkor mint a sószállítás központjára hivatkoztak rá.
Már Szt. István király országos raktárnak jelölte ki a települést, ahová az Erdélyből szállított só került. A szegedi sóraktár az országnak és a királyi kincstárnak egyik fő fizetőhelye volt, tulajdonképpen innen nyerték az egyházak és az országos intézmények évi ellátásukat, természetesen kezdetben sóban.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: A napfény városa, Szeged

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.