A német tiszt, a jazzénekesnő és a New York Hotel


- 2019. június 7., 1:36

Hírnév, üldözés, jazz, bujkálás, megmenekülés, szerelem, hősiesség és a náci rendszer kijátszása. Mindez része annak a közel 70 éve történt, mozivászonra illő történetnek, amelynek legizgalmasabb pillanatát az jelentette, amikor az akkortájt népszerű, de származása miatt üldözött magyar énekesnő, Fényes Kató találkozott Leonhard Schellerrel, a náci hadsereg tisztjével a New York Hotel kávézójában. Heti kiállításunkban archív fotók segítségével idézzük fel a New York palota, a magyar jazzkultúra, illetve az 1940-es évek világát.

Ahogy a történelem zajlik, a benne résztvevő szereplők közt mindig akadnak nyertesek, túlélők, és vesztesek is sajnos. Néha a szerencse váratlan helyzetekben áll mellénk. E történet túlélői Leonhard Scheller, a német tiszt és Fényes Kató, a népszerű jazz-énekesnő, és mindazok, akiket a háborúban közösen megmentettek. Túlélő továbbá és nyertes is egyben a New York Hotel, a történet legnagyobb vesztese pedig a magyar jazz.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: A német tiszt, a jazzénekesnő és a New York Hotel

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.