A számítóközponttól a mindent behálózó informatikáig


- 2020. május 4., 9:38

Az 52 éves Neumann Társaság az első 50 évét bemutató tablósorát, valamint informatikai múzeumának tárgybemutató videóit, műtárgyfotóit, informatikatörténeti adattárának videoportréit tölti adatbázisunkba. A közös munka módot ad arra, hogy kicsit közelebbről megismerjük Magyarország legrégebbi informatikai egyesületét – és bepillantsunk a régi számítógépek múzeumába is!

1968. Mindenképpen történelmi év, Párizsban diáklázadások jelzik egy új nemzedék megjelenését, Prágában meginog az államszocializmus, Budapest új gazdasági mechanizmussal kísérletezik. Nyugaton bemutatják a mozik a Majmok bolygóját – apokaliptikus képek – és a 2001 Űrodüsszeiát – valósághű űrutazásokkal és a mesterséges intelligenciát megelőlegező fedélzeti számítógéppel, míg a valóságban ember csak 1969-ban lép a Hold felszínére. A magyar filmrajongók az Egri csillagok történelmi tablójának örülhetnek, a könyvespolcok kirakatába kikerül Örkény Egyperces novelláinak első kiadása, a kamaszok szobái pedig a Beatlestől – és az Illéstől és Omegától hangosak.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: A számítóközponttól a mindent behálózó informatikáig

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.