A szemfényvesztés tudománya és legendás magyar mesterei: Rodolfo és Houdini


- 2019. szeptember 9., 11:42

A világhírű magyar származású Houdini, „a rejtelmek mestere (…) az artista még a legjobban összeláncolt bilincsből is ki tudja szabadítani magát, akár a Hudson folyó mélyéről is” – írta róla beszámolójában a neves filmtörténész, Georges Sadoul. Heti virtuális kiállításunkban az optikai illúziók keletkezésének okaival, illuzionisták és szabadulóművészek életével foglalkozunk, miközben illúziókat ábrázoló képeket, ábrákat és művészeti alkotásokat mutatunk be.

A bűvészek és illuzionisták mutatványaikkal – a természetfeletti képességek illúzióját keltve – az emberi gondolkodás és érzékelés hiányosságait használják ki. Habár a bűvészmutatványok gyakorlásával a varázslás képessége ugyan nem sajátítható el, de bizonyos veszélyes mutatványok, mint például a szabadulómutatványok, olyan csodálatra méltó tulajdonságok fejlesztését teszik lehetővé, mint a bátorság, vagy az extrém stressz okozta pánik leküzdésének képessége.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: A szemfényvesztés tudománya és legendás magyar mesterei: Rodolfo és Houdini

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.