A tánc ősi mágia


- 2022. május 2., 9:01

A lélek megnyilvánulásának legváltozatosabb formája a tánc, egy igazi ősi ösztön, ugyanakkor kétségtelenül sokkal több mint mozgás, ahogy a zene sem csak hangok egymásutánja. A tánc az egyik legmagasabb szintű művészeti ág. Legfrissebb válogatásunkban a tánc világnapja apropóján betekintünk a balett- és kortárstánc-történetbe, hazai művészekről készült fényképekkel illusztrálva, egyúttal táncosaink előtt is tisztelgünk.

A balett az olasz balletto, a ballo (‘tánc’) kicsinyítő képzős alakja. A balett története legalább olyan sokrétű, mint maga a tánc története. A tánctörténet kutatását megtöltő könyvtárnyi szakirodalom szerint az egyetemes tánctörténet jelentős állomása 1661, amikor a francia Académie Royale de Danse (Királyi Táncakadémia) megalakult. Az intézményt alapító balettrajongó XIV. Lajos nemcsak távolról csodálta a táncosokat, maga is több előadásban szerepelt – sokan nem tudják, de a Napkirály jelzője is erre utal –, a hajnalig tartó Éjszaka című balettelőadásban a kortársai szerint a Nap szerepében nyújtott felejthetetlen teljesítményt.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: A tánc ősi mágia

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.