A tél titkai


- 2018. december 1., 3:48

Igaz, csillagászati értelemben véve a tél csak a téli napfordulóval, az év leghosszabb éjszakájával érkezik, ami az egyenlítőtől északra december végén következik be, viszont a köznapi felfogás szerint, ha már elég hideg az idő, akkor már itt a tél!

Hideg, hótorlaszok és jegesedés az utakon, hóvihar, amely az arcunkba csapja a havat; csak egy pár dolog azok közül, amiket a télben kevésbé kedvelünk, de az évszak szerethető és kedvünkre való velejáróiból sem vagyunk híján! Ilyen például a hóesés, az év végi szabadság és pihenés, a karácsonyi hangulat, vagy a szilveszteri bulizás. Továbbá, vannak csodálható téli dolgok is, ilyen például a sarki fény, vagy a hókristályok. De miért van egyáltalán tél? Miért csúszik a jég, és hogyan képződik a hópehely? Tényleg nincs két egyforma? Hol lehet a legszebb pelyheket lefotózni, és hogyan lehet túlélni az embert próbáló időjárást a Föld leghidegebb falujában? E heti kiállításunkban ezekre a kérdésekre adunk választ, többek között a Balatoni Múzeum, a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum, valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum képei kíséretében.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: A tél titkai

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.