A titkosszolgálat működése: színészkedés, ideális helyek és módszerek


- 2019. július 12., 9:00

Aki hitelesen játszik a színpadon, annak az életben sem jelent túl nagy kihívást a színészkedés! Ezért van az, hogy a színészek a legideálisabb kémügynökök a világon. Erre az egyik legkiválóbb példa a német-magyar filmlegenda, Rökk Marika, aki mind a filmvásznon, mind az életben is olyannyira tökéletesen játszott, hogy ügynökmúltjára, igen hosszú élete során sem derült fény. Milyen instrukciókat kaptak a magyar titkosügynökök a kommunista diktatúra ideje alatt? Hogyan szervezték a titkos házkutatásokat? Kik voltak a leggyanúsabb színésznők és miért vált gyanússá Psota Irén? Heti virtuális kiállításunkban többek közt ezekre a kérdésekre adunk választ a titkosszolgálatok világába kalauzolva önöket, adatbázisunk archív fotói segítségével. Különféle kémeszközöket, a kémjelentés átadásának ideális helyszíneit valamint kémgyanúba keveredett színészeket, színésznőket mutatunk be.

A szervezett titkosszolgálatok létrejöttét a kémelhárítással kapcsolatos szükségletek hívták életre. Mivel a hírszerzés szervei a XIX. század második feléig csak esetenként alkalmaztak (jellemzően) katonailag alulképzett kémeket, akik ráadásul nem egységes tervek szerint, és nem szervezett keretek közt dolgoztak, ezért az általuk szerzett információk gyakran nem voltak kellőképpen megbízhatóak. Idővel a hírszerzés szervezettségének hiánya egyre inkább nyilvánvalóvá vált.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: A titkosszolgálat működése: színészkedés, ideális helyek és módszerek

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.