A vecsési káposztától a nagykőrösi uborkáig – savanyított zöldségeink


- 2022. április 11., 10:55

A savanyított zöldségek fogyasztása hozzátartozik étkezési szokásainkhoz; van, aki maga készíti el, van, aki piaci savanyúságosnál szerzi be. A savanyú káposzta napjainkban is az egyik legfontosabb téli vitaminforrás, a nyár pedig nem az igazi az ablakban kovászolt uborka nélkül. Az egészséges táplálkozásban betöltött szerepük elvitathatatlan, erős aromájukat, fanyar ízvilágukat sokan imádják, mások kevésbé.

Ezen a héten savanyítunk: aktuális virtuális kiállításunkban a savanyú káposzta, kovászos uborka, ecetes cékla és egyéb savanyított zöldség-gyümölcs készítésével, kultúrtörténetével foglalkozunk. Régen ezt a tartósítási eljárást minden háztartásban fontosnak tartották, napjainkban már kevésbé készítik el az emberek maguk, de a piaci savanyúságosnál történő vásárlásnak is megvan a hangulata, ahol lehetőség van kóstolni, illetve csomagolásmentesen vásárolni. Az erjesztett vagy ecetes zöldségek egészségre gyakorolt pozitív hatását mi sem bizonyítja jobban, hogy olykor-olykor megkívánjuk a savanykás csemegét.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: A vecsési káposztától a nagykőrösi uborkáig – savanyított zöldségeink

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.