A világítástechnika története


- 2019. október 7., 12:06

„A fáradhatatlanul kutató, soha megpihenni nem tudó emberi elme megtalálta a módot, melylyel a különben megközelithetlen „nap“ fényét is túlszárnyalhatja, melylyel sötét égből tündér fényt varázsolhat, éjjelből nappalt alkotott magának. S mindezeket a halhatatlan vívmányokat eléri a természet titkaiból ellesett és onnan megfejtett – villamossággal.” – Kiskunhalas, 1898.

Manapság természetesnek vesszük, hogy egy egyszerű mozdulattal fényárba öltöztethetjük lakásunkat így akár még éjszaka is dolgozhatunk, ha szeretnénk. A villanykörte feltalálása oly mértékű változást hozott az életünkben, hogy szinte nélkülözhetetlennek érezzük. Becslések szerint ebben a másodpercben 12 milliárd villanykörte világít, és naponta több millió darabot adnak el belőle. De hogyan kezdődött a világítástechnika története és hogyan jutottunk el idáig? E heti kiállításunkkal a világítástechnika fejlődéstörténetének világába kalauzoljuk önöket, adatbázisunk archív fotói segítségével.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: A világítástechnika története

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.