A Völgy története és a Kapolcsi Egylet gyűjteménye


- 2019. szeptember 23., 3:01

1985 tavasza volt, amikor egy piros Zsiguli megállt egy kapolcsi utca közepén, Márvány Elliék kapuja előtt, majd kiszállt a kocsiból egy fiatalember, akinek az első kérdése az volt: “Van eladó ház a faluban? Szerencséje volt, mert pont akkoriban üresedett meg egy nagyon szép kis parasztház”, amit amint megnéztek, megvettek! Ez volt Kapolcs találkozása Márta Istvánnal, amit a Kapolcsi Egylet és vele együtt a Művészetek Völgye fesztivál létrejötte követett. E kiállításunkban a kapolcsi fesztivál kezdeteit és a Kapolcsi Egylet gyűjteményét mutatjuk be.

A Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet tagjai az egylet megalakulásától kezdve gyűjtik a kulturális rendezvényekkel kapcsolatos cikkeket és egyéb anyagokat, az így létrehozott anyag mára egy több ezer dokumentumból álló gyűjteménnyé nőtte ki magát. Ezek legtöbbje a Művészetek Völgye fesztiválról szól, de tartalmaz más fesztiválokkal és egyéb kulturális rendezvénnyekkel kapcsolatos, illetve a kultúrához egyéb módon kapcsolódó újságcikkeket, interjúkat, dokumentumokat, valamint rádió és televízió adásokról készült felvételeket is. E gyűjtemény, melynek egy része megtalálható adatbázisunkban, az érdeklődőkön túl leginkább e téma (a magyarországi fesztiválkultúra) kutatói számára lehet hasznos.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: A Völgy története és a Kapolcsi Egylet gyűjteménye

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.