Ákovita az officinában – patikatörténeti kitekintés


- 2022. szeptember 5., 10:20

A héten patikatisztaságba invitáljuk önöket orvosságos palackok, üvegtégelyek, kétkarú mérlegek, tekergő kígyót ábrázoló cégérek közé. A régi korok patikusainak fotóit, hajdani rajzokat, gyógyszertári csomagolásokat, számlákat gyógyszerészettörténeti érdekességek kíséretében osztjuk meg – tisztelegve a patinás hivatás képviselői előtt is.

Adatbázisunk képei segítségével meglátogatjuk régi korok gyógyszertárait: megcsodáljuk a díszes berendezést, a különös patikaedényeket, a gyógyszerkészítők tudományát. Kiállításunk során kitérünk az aqua vitae-re, a vízégetőkre, a gyógyító(nak vélt) cukorra, a szódavízre, erőteljes vallási és mitológiai hatásokra, a különféle szimbolikus állatoknak címzett patikákra.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Ákovita az officinában – patikatörténeti kitekintés

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.