Állatkerti mesék


- 2018. július 2., 11:55

Vonzódás az egzotikus állatokhoz nem új keletű dolog, ahogy gyűjtésük, mutogatásuk sem. Uralkodók gazdagságát és hatalmát, nemcsak a kincstár tartalma, hanem az udvarban található különleges állatok száma is mutatta. Hazánkban, minden bizonnyal Mátyás rendelkezett a legkülönlegesebb állatokkal, a krónikák szerint két oroszlán és számos egzotikus madárfaj emelte udvara fényét. Ma az állatkertek célja már rég nem a szórakoztatás és a különleges állatok mutogatása, hanem a fajok megmentése. Bár a pandadiplomácia hazánkat elkerüli, úgy tűnik barna medvéből nincs hiány.

Vadaskertek, olyan területek, ahol vadakat, például szarvasokat, vaddisznókat tartanak vadászat céljából. Ezeknek a kerteknek a története egészen a középkorba nyúlik vissza. Tudjuk, hogy a szigetek, mint Csepel, vagy a Margit-sziget (Nyulak szigete) is kedvelt helyszínei voltak a vadászati célú időtöltésnek. A vadaskert-kultusz Magyarországon az 1880-1920 közötti években érte el csúcspontját. Ebben az időszakban több mint kétszáz vadaskert és majd száz fácános működött a történelmi Magyarországon.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Állatkerti mesék

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.