Az első pesti közkórház, a Rókus


- 2022. január 28., 3:12

Egészségügyi intézmények már évszázadok óta jelen vannak Pesten, azonban az ápolás és szeparálás helyett inkább a gyógyítást előtérbe helyező ispotály csak a Szent Rókus Kórház megnyitásával vált elérhetővé a polgárok számára. A kezdetben szegényház funkciót is ellátó intézményhez a hazai egészségügy sok fontos állomása kötődik: a 18-19. századi pestis- és kolerajárványok idején fontos feladatot látott el, itt dolgozott Flór Ferenc és Semmelweis Ignác, a századfordulón a diagnosztikában már használták a röntgensugárzást.

A Szent Rókus Kórház szegényházból, pestis járványkórházból lett az első pesti közkórház, ahol orvostudományi mérföldkövek történtek: Flór Ferenc a sebészetben az elsők között használta a kloroformot, itt nyílt meg az egyik első európai röngtenlaboratórium, illetve Semmelweis Ignác vezette a frissen megalakult szülészeti osztályt. A 19. század végétől egymás után jöttek létre kórházak Budapesten, miután felismerték, hogy ez az egyik leghatékonyabb módja a közegészségügyi állapotok javításának, illetve a járványok megfékezésének. A történelem egészségügyileg viharos időszakára emlékeztet, hogy az intézmény még mindig a pestises betegek védőszentjének nevét viseli.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Az első pesti közkórház, a Rókus

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.