Az épülő Dunaújváros


- 2019. május 2., 12:03

A szocialista város fogalma erőteljesen összekapcsolódik az iparváros fogalmával. Ugyanakkor a városok nem voltak könnyen átformálhatók és adaptálhatók az új ideológiai rendszer szerint, viszont az új iparvárosok a jövő szocialista várostípusaként szolgáltak – vagy inkább szolgálhattak volna.

Budapesttől kevesebb, mint 70 km-re a Duna adonyi kanyarja mellett épül Sztálinváros és a Vasmű békeműveink közül az egyik – ; itt, ahol nemrég még kukoricaszárak lengedeztek, épül fel az első szocialista városunk. – olvashatjuk az első ötéves tervünk békealkotásai c. propagandakiadványban. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy vajon, miért ide álmodták meg a Vasművet? A Duna közelsége miatt.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Az épülő Dunaújváros

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.