Babonák bűvkörében


- 2023. január 16., 10:16

Január az újévi fogadalmak és szerencsehozó praktikák időszaka. A hiedelmek már nem szövik át annyira a hétköznapjainkat, mint egy évszázaddal korábban élt őseinkét, azonban olykor-olykor, főként ünnepek idején még „babonaságból” cselekszünk, mint például a születésnapi torta gyertyáját egy titkos kívánság után fújjuk csak el. A 20. század első felében, a népi kultúrában még meghatározóak voltak a babonák és a hitvilág erősen irracionális természetfeletti lényei – kiállításunkban ezúttal ezekre térünk ki.

Hétköznapi életünkben is észrevétlenül jelen vannak a babonák, például sokan akkor is lekopognak valamit, hogy ne történjen meg, ha nem feltétlenül hisznek az ilyesmiben. Elődeink azonban még nagy szerepet tulajdonítottak a különböző hiedelmeknek, és a hozzájuk kapcsolódó rítusoknak, amelyekkel némi befolyást igyekeztek szerezni az olykor igencsak kiszámíthatatlan életesemények felett.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Babonák bűvkörében

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.