Baradlától Suba-lyukig – Röviden a hazai barlangászatról


- 2022. június 20., 10:02

Hazánk bővelkedik barlangokban, amelyek titokzatossága, illetve cseppkő- és sziklaformációinak, olykor ásványkiválásainak és ősmaradványainak látványossága vonzó turistacélponttá teszi az üregeket. A honi barlangkutatás többszáz éves múltra tekint vissza, kiállításunkban a barlangászat-történet főbb állomásait tekintjük át, külön kiemelve a leghíresebb magyar barlangot, az Aggteleki Nemzeti Park területén található, világörökség részét képező Baradlát.

Az ország területén közel 4000 barlangot tart számon a honi szpeleológia, amelyek az Aggteleki-karszton, a Bükkben, a Budai-hegységben, a Pilisben, a Bakonyban és a Mecsekben találhatóak. A legmélyebb üreg a bükki Bányász-barlang, amely 303 méterre nyúlik a mélybe. A leghosszabb a Pál-völgyi-barlangrendszer, amely a Baradla-Domica-barlangrendszernél is nagyobb távon, több mint 32 km hosszan kanyarog a Budai-hegység gyomrában.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Baradlától Suba-lyukig – Röviden a hazai barlangászatról

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.