Bazaltsziklák, borteraszok és a múzsák csókja


- 2018. június 11., 2:26

Ezen a héten virtuális túrára hívjuk Önöket a Badacsony hegyoldalára, hazánk egyik különleges klímájú borvidékére, a szürkebarát és a kéknyelű tőkéi közé, bazaltsziklák, kőfolyások tövébe. A csodás helyszínhez kivételes mondavilág és kultúrtörténet kapcsolódik: ezekkel ismerkedünk, köztük Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza a hegyen szárba szökkenő románcával; a vulkanikus tevékenység szülte Rózsakő, Vaskapu és Harangozó Börc mesevilágával.

Badacsony. Jellegzetes alakú tanúhegyünkre gondolva pozitív asszociációk tömkelege jelenik meg a fejünkben: egy balatoni nyaralás, a kéknyelű vagy a szürkebarát íze, kedélyes borozgatás tepertős pogácsával kísérve, séta a szőlőtőkékkel borított hegyoldalon, túrázás a bazaltsziklák között. Aktuális kiállításunkban mindezeket megidézzük és egy virtuális sétát teszünk a Badacsony lankáin.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Bazaltsziklák, borteraszok és a múzsák csókja

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.