Bemutatkozik: a Béke szálloda


- 2019. április 8., 10:14

Hogy a kávékereskedelem jövedelmező üzlet az már a századelőn köztudott volt. A múlt század elején Fábri Henrik kávékereskedő angliai és távol-keleti utazásairól hazatérve, meghallotta az idegenforgalom hívó szavát, korszerű szállodát kívánt létesíteni a Nyugati pályaudvar mellett. Aktuális válogatásunkban a Béke, leánykori nevén Britannia Hotel történetét mutatjuk be.

Amikor Fábri Henrik hazatért, már állt szálloda a Nyugati pályaudvar közelében. Igaz, a meglehetősen kétes hírű Westend-ház környékén és gyanítjuk benne is, hemzsegtek az örömlányok és a zsebesek. Nem csoda, hogy Fábri  – a konkurensekkel ellentétben – minden kényelmi szolgáltatással fel kívánta szerelni új szállodáját. A hotel végül 1913. május 10-én nyitotta meg kapuit, a korszerűsége nem merült ki a meleg víz, lift, központi porszívó felszerelésében,például, a ma is ritkaságszámba menő diétás ételek felszolgálását is jelentette.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Bemutatkozik: a Béke szálló

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.