Bíborba, bársonyba… – kendők a népi kultúrában


- 2021. december 16., 11:58

Manapság egyre ritkábban látni kendős asszonyokat a falvakban vagy akár a nagyobb városok piacain. Nem is gondolnánk, hogy ezt a viseletet hány féle módon lehet variálni, nem is beszélve a többi kendőfajtáról, a vállkendőkről, a keszkenőkről, a nyakravalókról. Írásunkban erre is kitérünk, illetve kiderül, mi az a dulandlé vagy a pacsa, a bíbor pedig nem szín, hanem egy kendőfajta. Adatbázisunk képei segítségével pedig megcsodálhatjuk ezeket a díszes ruha-tartozékokat és viselőiket.

Télen az egyik legpraktikusabb ruházati kiegészítő a kendő, amelyet sálként nyakra tekerve is hordhatunk, illetve vállunkra vetve, hátunkat takarva vagy fejünket beborítva vele szintén viselhetünk. A magyar népviseletben is kiemelt szerepe van a kendőknek, amelyeket tájegységenként változatos, olykor kifejezetten bonyolult variációkban kötöttek a fejre, nyakra, vállra. Mintázatuk, színük és anyaguk is széles skálájú változatosságot mutat attól függően, hogy hétköznapi vagy ünnepi viseletnek szánták.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Bíborba, bársonyba… – kendők a népi kultúrában

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.