Csillagok, hóstyák és bikavér – Városnézés Egerben


- 2022. július 18., 11:10

Eger rendkívül szövevényes történelmi múlttal büszkélkedő város. Heves megye székhelye a Bükk lábánál terül el, népszerű borvidék öleli körbe. Számos nevezetesség juthat eszünkbe róla, köztük Magyarország kedvenc könyve, Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye, az egri vár és a hős várvédők emléke, a Líceum, a Bazilika, a termálvizek vagy a bikavér és a szépasszony-völgyi borospincék.

A törökök elleni harcok idején betöltött szerepe tette a mai napig híressé Eger várát. 1541-ben Buda elesett, majd ezt követően Perényi Péter, Ferdinánd király híve, majd árulója elfoglalta az egri várat, a küzdelem során a tűz martaléka lett a székesegyház tetőzete és a vár számos épülete, lakóháza. Perényi halála után, 7 évvel később visszaszolgáltatták a várat az uralkodónak és a püspöknek, Ferdinánd király pedig Dobó Istvánt nevezte ki várkapitánynak, aki azonnal hozzáfogott a vár megerősítéséhez. Ennek is köszönhető, hogy 1552-ben sikeresen verték vissza a túlerőben lévő törökök ostromát. A diadal híre Tinódi Lantos Sebestyén énekmondó verseinek is köszönhetően terjedt el Európa-szerte.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Csillagok, hóstyák és bikavér – Városnézés Egerben

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.