Életképek az első világháború idejéből


- 2019. december 7., 2:51

A világtörténelem egyik legnagyobb háborúja az első világháború, amelyben összesen 70 millió katona vett részt, és több mint 15 millió ember halálával, valamint a korabeli gyarmati- és érdekrendszer újrafelosztásával végződött. E heti kiállításunkban főként olyan, az első világháború idejéből származó fényképeket mutatunk be, amelyeket a Magyar Ferences Könyvtár és Levéltár archívumából válogattunk.

Több mint száz éve történt, hogy az osztrák Ferenc József és II. Vilmos német császár a Szerbia elleni háború mellett érvelt, a „Vasgróffal”, Tisza István magyar miniszterelnökkel szemben, aki nem akart háborút. Tisza reálpolitikusként jól tudta, hogy ha a Monarchia elfoglalja Szerbiát, akkor megnő a birodalomban a délszláv többség, és ez Magyarország befolyását tovább csökkentette volna. Ráadásul, vereség esetén sokkal rosszabb kilátásokkal számolt. Tisza a bécsi minisztertanács ülésén is figyelmeztetett, hogy Szerbia megtámadása világháborúhoz fog vezetni, mert Oroszország valószínűleg beavatkozik. A szinte már prófétai éleslátása és érvei ellenére sem hallgatott rá senki, véleményével kisebbségbe került, majd a derekát beadva, végül ő is a háború mellé állt. Bár kezdetben csak villámháborúnak tervezték, az első világháború végül minden idők egyik legnagyobb fegyveres konfliktusává nőtte ki magát.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Életképek az első világháború idejéből

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.