Esterházy-kastély, a magyar Verszália


- 2021. május 10., 9:35

A fertődi kastély Magyarország legimpozánsabb barokk kastélya. Építése 1720-ban kezdődött Anton Erhard Martinelli tervei alapján, Esterházy József megrendelésére. Fénykorát azonban herceg Esterházy „Fényes” Miklós idején élte. A kastély a korszak zenei központja és pompás bálok helyszíne volt. Zenetörténeti jelentősége mellett – Haydn majd két évtizedet töltött a herceg szolgálatában – építészeti szempontból is páratlan, ezen a héten a kastély története elevenedik meg.

A mai kastély elődje Anton Erhard Martinelli császári építőmester nevéhez fűződik, aki a bécsi Karlskirche mellett a pesti Invalidusház, vagyis a mai Fővárosi Önkormányzat épületegyüttesének tervezője is volt. Az épület vadászkastélynak épült, hiszen a hercegi udvar rendszerint Kismartonban, vagy Bécsben időzött. 1762-ben utód nélkül hunyt el a vadászkastélyt építtető József legidősebb fia, Pál Antal, az örökös így a másodszülött Miklós József lett.

Esterházy (Fényes) Miklós (1714-1790) saját rezidencia építése mellett döntött, miután a kismartoni kastélyt nem tudta volna saját ízlése szerint átalakíttatni, ezért a már álló kastélyt kívánta bővíteni. Azonban az épület az évek alatt igen elhanyagolt állapotba került, igaz, a környezet sem volt épp ideális helyszín, az eleve lápos területet rendre ellepte a víz. Így a herceg parancsára csatornákat ástak, gátakat építettek majd megkezdődött a nagyszabású építkezés. 11 millió aranyforint felhasználásával végül 1766-ban lett teljesen kész Schloss Esterhaza.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Esterházy-kastély, a magyar Verszália

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.