Flipper, biliárd, csocsó


- 2018. július 30., 11:08

A játék iránti igényünk örök. Az idők során megszépült “idilli” gyermekévekből sokan csak egy-egy játékra emlékeznek. Hintalovak, plüss állatkák, piros biciklik. De mi van a későbbi játékainkkal? Ki ne érezte volna hasznát a vendéglátóipari egységekben üzemeltetett játékoknak, amelyek számtalan összejövetel unalomba fulladását menthették már meg. A héten olyan ügyességi játékok fotóiból válogattunk, mint a flipper a csocsó vagy a nagy múltú biliárd.

A mai is ismert flippert Chicagóban találták fel, de elődjét a szalonjáték “bagatelle-t” már a 18. században játszották. Ebben a francia nemesek egy kis dákó segítségével igyekeztek a golyót egy táblán elhelyezett lyukba juttatni. A flipper elnevezés az uszonyszerű karra utal, angol nyelvterületen a flipperelődöket is pinballnak nevezik, de nálunk ezeket a gépeket bagatellnek, tivolinak nevezik inkább.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Flipper, biliárd, csocsó

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.