Folytatásos viselettörténet I. – A 19. század derekától a századfordulóig


- 2018. március 2., 2:14

Nosztalgiázzunk egy kicsit a békebeli bálok hangulatában: e heti kiállításunk témája a divattörténet eme szelete. A digitalizált portréfotóknak köszönhetően beleshetünk a 19. század derekának kosztümös világába, Sissi és Viktória királynő korába, és megcsodálhatunk abroncsos szoknyákat, feszes fűzőket, cikornyás mentéket és elegáns cilindereket.

A 19. század második fele az Osztrák-Magyar Monarchia kezdeti időszaka és a késő viktoriánus kor. Ekkor zajlott az amerikai polgárháború, a gyarmatok versenye és a második ipari forradalom. A pompás ruhaköltemények ideje, a hölgyek látványos megjelenésükkel azóta is a kor iránti jellegzetes nosztalgiát elevenítik fel. Ezzel szemben a férfiak öltözéke nem sokban különbözött egy mai férfi ünneplőtől. Adatbázisunk portréfotóival bemutatjuk, miként öltöztek hölgyek és urak eme évtizedekben.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Folytatásos viselettörténet I. – A 19. század derekától a századfordulóig

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.