Folytatásos viselettörténet II. – A belle époque


- 2018. április 26., 4:30

Folytatjuk divattörténeti mustránkat, ezúttal a belle époque-nak is nevezett boldog békeidők korába, illetve a háborús tízes évekbe kalauzoljuk el az olvasót. Megcsodáljuk a fűző szorításából kibontakozó nőket; az újító szellemű, főként a szecessziós és historizáló jelleget magán viselő reformruha mozgalmat; Coco Chanelt és a férfias szabású női ruhákat; a törékeny Gibson-lányokat; és nem utolsó sorban a még mindig elegáns urakat.

Divattörténeti szemlénk második részében a századforduló és az 1910-es évek ruháit vesszük górcső alá. A hölgyek elhagyják a nehézkes abroncsot, a merev fűzőt; a kényelmetlen díszeket felváltja a praktikusság, az elegáns egyszerűség. Mindezt főként a reformruhás művésznőknek, a szüfrazsetteknek és Coco Chanelnek köszönhetjük. Válogatásunkban a női portrék dominálnak, ugyanis a férfiak kitartottak az addig elismert elegancia mellett, öltözékük nem ment át jelentős változáson.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Folytatásos viselettörténet II. – A belle époque

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.