Fotós malőrök és manipulációk


- 2018. április 13., 2:32

Különös fotótörténeti válogatást állítottunk össze e hétre. Olyan régi portré-, csoport- és életképekből, amelyek valamilyen szempontból félresikerültek akár technikailag, akár egy óvatlan mozdulat vagy pislogás miatt. Mivel ekkor még csak egy kattintásra volt lehetőség, azzal hogy valamilyen hiba csúszott a folyamatba, a fotók ezt a kevésbé mesterkélt pillanatot mutatják a jövő kíváncsi szemeinek.

Adatbázisunk számtalan régi portréfotót rejt, ezek között van néhány különösen izgalmas, amelyek valamilyen véletlen malőrt örökítettek meg: egy türelmetlen mozdulatot, egy hirtelen testhelyzetváltást vagy egy szellemnek hitt furcsa alakot. Hogyan születtek ezek a fotográfiák? Esetleg technikai gikszer állhatott a háttérben? A Photoshop előtt hogyan manipulálták a fotókat? És miként próbálták visszaadni a valóság színeit? Mindezekre keressük a választ, galériánkban pedig megcsodálhatóak a szóban forgó különös fotográfiák.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Fotós malőrök és manipulációk

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.