Füredi barangolás


- 2022. augusztus 31., 3:25

Balatonfüred ismertségét elsősorban éghajlatának és szénsavas forrásainak köszönheti, de nem feledkezhetünk meg az itt nyaraló, gyógyuló hírességekről sem, akik szintén hozzájárultak hírnevéhez. Hogy milyen az épített környezete a Balaton Riviérájának, az legfrissebb válogatásunkból kiderül.

Aki Balatonfüred történetét kutatja, gyorsan szembesül azzal a nyilvánvaló ténnyel, hogy a település természeti adottságai elsősorban a szőlőtermelés számára nyújtottak lehetőséget. A napjainkban oly híres fürdőkultúra csak később, a vasúthálózatba való bekapcsolódás után lendülhetett fel.
A reformkorban már kedvelt találkozóhelye volt a haladó szellemű politikusoknak, művészeknek, de a tóban fürdeni még jó sokáig nem volt divat. Ahogy az lenni szokott, ezen időszakban számos műemlékkel, jelentős épülettel gazdagodott a település. 1825-ben a Horváth-házban rendezték meg az első Anna-bált, de volt itt nyaralója a jó nevű fürdőorvosnak, Huray Istvánnak, és az élénk társassági életéről híres Dőry-nyaralót (ma Astoria Hotel) sem hagyhatjuk ki a felsorolásból.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Füredi barangolás

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.