Gyógyvízkúra Károlyfürdőn


- 2022. május 23., 11:34

Karlovy Vary történelmi városrészében egyedülálló program a kolonnádok között járva csőrös bögrénkkel megízlelni a különböző források változatos ízű és hőmérsékletű vizeit, közben egy-egy fürdőostyát elrágcsálva végigsétálni a folyópart zárt sorú épületei között a kakukktojásként magasodó Thermal Hotel tömbjétől egészen a Casino Royale-ként elhíresült Grandhotel Puppig.

A nevezetes csehországi fürdőváros, Karlovy Vary hírnevét gejzírszerűen feltörő gyógyvízforrásainak köszönheti már több, mint 670 éve. A különleges helyen már a kezdetekkor ős-balneológiai tevékenységeket folytattak, a termálvízben évszázadok óta gyógyító fürdőket vesznek a kórságoktól szenvedők, sőt később a vizet ivókúra gyanánt fogyasztani is kezdték. Kiállításunkban adatbázisunk régi anzixai segítségével bejárjuk a várost térben és időben, köztük azokat a forrásokat, amelyeknek vizét még Arany János is hálás verssorokkal méltatta, illetve megcsodáljuk a köréjük épített, a fürdővárosnak sajátos hangulatot adó ivócsarnokokat és kolonnádokat.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Gyógyvízkúra Károlyfürdőn

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.