Háborús gasztronómia – néha nemcsak a gulyás hamis


- 2019. április 26., 4:23

Hogy éhes gyomorral nem esik jól a munka, az nem újdonság. De mi van akkor, ha nem áll rendelkezésre elegendő élelmiszer? Tojáspor, konzerv, instant kávé, ezek nem egy kempingezni induló család bevásárlólistája. Bizony, már az első világháborúban megjelentek az élelmiszerpótlók, nemcsak a civil lakosság, hanem a katonák ellátására is. Gondolván az ínségesebb időkre. A héten a hadi konyha rejtelmeibe pillantunk be.

A háború kezdetén készült propagandafotókon szerelmesen búcsúzkodó nőket, elérzékenyült, ám büszkeségtől fűtött férfiakat kaptak lencsevégre. Köztudott, hogy éhes katonákkal nem lehet háborút nyerni, ezért a hadsereg ellátása mindig elsődleges feladat volt. Ugyanakkor az első világháborúban örülhettek, ha a szakácsnak kinevezett bajtárs konyított valamit a főzéshez és a nem megfelelően feldolgozott alapanyagok nem vesztek kárba. Később, bár kicsit megkésve, 1938-ban már katonai szakácsiskola is működött a Kilián laktanyában.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Háborús gasztronómia - néha nemcsak a gulyás hamis

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.