Halló, halló? – Telefontörténet dióhéjban


- 2023. február 10., 3:31

140 év után idén megszűnik a nyomtatott telefonkönyvek kiadása, az otthoni telefonelőfizetés és készülék megléte sem presztízskérdés már, pedig pár évtizede hatalmas öröm volt a családban, amikor a végtelennek tűnő várakozás után végre betölthette funkcióját a nappaliban elhelyezett telefonasztalka. De hogyan ívelt fel a telefon pályafutása, milyen okok álltak fejlődésének útjába, és miért ritkul a nyilvános telefonfülkék száma köztereinken?

A telefon és telefonhálózat létrejöttének előzményét természetesen a telegráfok környékén kell keresni. Az első elektromos távíróvonalakat az 1830-as években kezdték kiépíteni Amerikában és Angliában, és gyakorlati alkalmazásuk Samuel Morse 1844-es találmánya, a távíró elterjedésének köszönhető. A távíró beindította a hírközlés fejlődését, és mivel elektromos jelek útján nagy távolságokba, és a korábbi módszerekhez képest elképesztő gyorsasággal küldött üzeneteket, így nem meglepő, hogy többeket is érdekelni kezdett a beszédhangot hálózaton keresztül küldhető jelekké alakítása.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Halló, halló? – Telefontörténet dióhéjban

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.