Hamburg – kalózok és kalmárok kikötője


- 2022. február 14., 11:27

Hamburg a történelem viszontagságai között is mindig virágzó kereskedelmi központ volt. A Hanza-város büszkesége a kikötője, de a belváros terjedelmes csatornahálózata és vörös téglás házai is különleges hangulatot árasztanak. Kiállításunkban felvázoljuk várostörténetét, színesítve a korabeli magyar sajtó perspektívájával a „világ kapujáról”.

Hamburg közel 1,8 millió fővel Németország második legnagyobb városa, önálló városállam. Az Elba tölcsértorkolatának kiindulópontjában, a tengertől 110 km-re fekvő városé Európa harmadik legforgalmasabb kikötője – Rotterdam és Antwerpen után. Területén már a 9. században település állt és ős-kikötő üzemelt. Az évszázadok folyamán fontos kereskedelmi centrummá vált, ezért kapta a „világ kapuja” nevet.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Hamburg – kalózok és kalmárok kikötője

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.