Hazai nyeregben


- 2020. március 20., 5:19

Azt gondolhatnánk a lóversenyzés hazája Anglia, pedig már az ókori rómaiaknál is tombolt a szurkolási és fogadási láz, elég csak a római Circus Maximus hatalmas méreteit szemrevételeznünk. De képmutatás lenne azt állítani, hogy csak a látvány és a lovak szeretete miatt váltak népszerűvé a lovas- és kocsiversenyek. A fogadás és a nyeremény lehetősége – hisz ez is egyfajta szerencsejáték – legalább olyan fontos szempont volt. A héten a hazai lóversenyzés történetébe pillanthatnak be.

Az urbanizálódó Budapesten az omnibuszok – lóvontatású közforgalmú közlekedési eszköz – terjedésével egyre több lóra volt szükség, de a lótenyésztés nemzetgazdasági szempontból is kiemelt ágazat volt.
Így 1877-ben megalapították a Lótenyésztés Emelésére Alakult Részvénytársaságot. Bár e hosszú nevű társaság igazgatótanácsában olyan tekintélyek ültek, mint Blaskovich Ernő – Kincsem tulajdonosa – mégis sokan attól tartottak, hogy hosszabb a neve, mint leendő élete a kezdeményezésnek.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Hazai nyeregben

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.