Helytörténeti kirándulás Újpesten


- 2022. március 11., 11:14

Újpest pár év múlva megalakulásának 200. évfordulóját ünnepli. A megyeri pusztából szinte évtizedek alatt nőtt ki egy virágzó település, a századfordulóra már jelentős iparvárossá vált gyorsan növekvő lakosságszámmal, tömegközlekedéssel, kiépített infrastruktúrával, kulturális élettel. Kiállításunkban a teljesség igénye nélkül vesszük górcső alá a századelő szecessziós stílusú, ma is álló épületeit, amelyek különleges atmoszférát teremtenek az időközben gombamód szaporodó lakótelepek uralta Újpesten, 1950-től Budapest IV. kerületében.

Újpest története gróf Károlyi István fóti földbirtokos idején kezdődött 1831-ben, akinek a megyeri puszta is birtokai részét képezte. Az első telepes Mildenberger Márton volt, aki engedélyt kapott a gróftól, hogy a mai Újpest-Városkapunál elterülő lakatlan homokos területen serfőzőházat és -kimérést hozzon létre. Ettől az évtől a tehetősebb polgárok többen béreltek telket a gróftól szőlőültetvények kialakítására. A szőlőtelepítés azonban nem volt eredményes, ezért Károlyi gróf iparosokat és kereskedőket hívott nemzeti és vallási hovatartozástól függetlenül.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Helytörténeti kirándulás Újpesten

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.