Hygge, lagom, sisu – Mi kell a boldogsághoz?


- 2018. december 14., 1:44

Heti témánk – a karácsony közeledtével – a dán életérzésként meghatározható, bensőséges hangulatba hozó hygge. Aktuális képválogatásunkat is a hygge szellemében állítottuk össze. A hygge mellett megemlítünk néhány hasonlóan életigenlő északi „filozófiát”: a svédek balanszra törekvő lagomját, vagy a finnek kitartásra ösztönző sisuját. Mit adtak nekünk a skandinávok, avagy a skandináv boldogság-recept nálunk is beválik?

A karácsony előtti heteket megelőzi az ünnepi hangulatban eltöltött készülődés, amely nem feltétlenül az ajándékvásárlást jelenti. Ilyenkor – ízlés szerint – otthonunkban fényeket, mécsest, gyertyát gyújtunk; könnyebben elcsábulunk valamilyen süteményre; egy bögre fahéjas teával vagy forralt borral a kezünkben beszélgetünk a barátokkal, vagy olvasgatunk otthon, netán kilátogatunk egy karácsonyi vásárba.

Mindez azt mutatja, hogy a készülődés olyan nagy örömmel jár, mint maga az ünnep. A dánok egész évben át tudják magukat adni ennek a hangulatnak, amelyet „meghittség művészetének” is nevezhetünk. Ez a hygge. Nálunk főként decemberben, az adventi időszakban van jelen a bensőséges légkör. De mi kell hozzá?

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Hygge, lagom, sisu – Mi kell a boldogsághoz?

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.