IBUSZ, mert utazni jó!


- 2022. május 30., 8:44

A szervezett turizmus meglehetősen fiatal tevékenység, alapítása Thomas Cook nevéhez fűződik, aki 1845-ben hozta létre a nagy hagyományú Cook utazási irodát. A turizmus persze gazdag múltra tekint vissza, hiszen jó idegenvezetőre már az ókorban is volt kereslet. Aktuális válogatásunkban a hazai idegenforgalom meghatározó turisztikai szereplőjével, az IBUSZ-szal foglalkozunk.

120 éve, 1902-ben alakult meg az Idegenforgalmi és Utazási Vállalat Rt., vagyis az IUV Rt., ami tulajdonképpen az IBUSZ jogelődjének tekinthető, a cég első elnöke gróf Esterházy Miklós volt, hiszen a cég létrejöttét a korabeli arisztokrácia is támogatta. Létrehozása után nem sokkal az új társaság üzemközösséget létesített a Thomas Cook and Son budapesti irodájával. Ekkor váltotta meg a Nemzetközi Hálókocsitársaság budapesti, brassói, fiumei és temesvári menetjegyirodáit, és innen kezdve az Államvasutak Központi Menetjegyirodájaként is működött a vállalat.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: IBUSZ, mert utazni jó!

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.