Indulj el egy úton! – A hazai túrázás kis históriája


- 2018. augusztus 31., 12:10

Ki ne vágyna a zsúfolt nagyvárosból a zöldbe, ahol nyakunkba vehetjük a végeláthatatlan tájakat: a számtalan turistaútra, a fák közé, a fűbe fekve, a friss levegőre. Nem volt ez másként száz évvel ezelőtt sem, az emberek mindig is vágytak a természet lágy ölére – főként mióta felgyorsult az urbanizáció.

A héten a természetjárás hazai történetébe pillantunk bele – nem titkolt szándékkal kedvet csinálva a környék erdeinek, mezőinek bebarangolásához. Kitekintünk a Kéktúra történetére is. Az ország nyugati és keleti határát összekötő túraútvonalat 1938-ban adták át, immár 80 éve! És természetesen szót ejtünk kedvenc hetvenes évekbeli útifilmsorozatunkról is, amely során megtették mindezt a másfélmillió lépést. Galériánkban kiránduló, túrázó emberekről készült képeket nézegethetnek a századfordulót követő 100 évből. Túrabakancsokat, hátizsákokat elő, és irány a Börzsöny, a Bakony, a Bükk vagy a Mecsek!

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Indulj el egy úton! - A hazai túrázás kis históriája

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.