Kádár-kockák, a vidék panelházai


- 2022. november 28., 10:08

A kockaház hazai viszonylatban pozitív és negatív értelemben is emblematikus épület, amelynek építészeti értékeit csak mostanában kezdik felfedezni a szakemberek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy diskurzus folyik róla, hogy a Szentendrei Skanzenben is helyet kapjon egy „kocka”. Sokaknak érzelmi kötődése is van a kubusokhoz, hiszen a magyar lakosság jelentős része még mindig ebben a háztípusban él, illetve a nagyszülők házának gyermekkori emléke szintén nosztalgiával tölthet el sokakat.

A kockaház, sátortetős ház vagy Kádár-kocka szinte minden település képét meghatározó háztípus; megtalálhatjuk kis falvaktól a fővárosig. Viszonylag rövid idő alatt vált építészeti tényezővé, egyben társadalomtörténeti mementóvá. A többnyire a hatvanas-hetvenes években épült „kockák” mára energetikailag elavultak és kellemetlen meglepetéseket rejthetnek, de egy teljes körű felújítás szinte újjá varázsolhatja a régi épületeket.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Kádár-kockák, a vidék panelházai

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.