Kastélytúra


- 2018. július 16., 10:50

Minden balatoni nyaralás alapfelvetése a jó idő meg egy összepakolt család, gumimatraccal, naptejjel és hűtött itallal. De mi van akkor, ha az ég leszakad? Ha minden kötél szakad, válasszunk kultúrprogramot, ami kárpótolja a kihagyott strandolást. Olyat, mint amilyen a keszthelyi Festetics- kastély felfedezése. Ezen héten a kastélyban barangolunk – a Balatoni Múzeum segítségével.

A horvát gyökerű Festetics család nemesi címerlevelét II. Mátyástól kapta még a 16. században. Később a família lojalitását Mária Terézia grófi ranggal honorálta. 1911-ben Ferenc József hercegi címet adományoz Festetics Taszilónak. A 18. században már vagyonosodó család, konkrétan, Festetics Kristóf, 1739-ben kezd birtokvásárlásba, így jut hozzá többek között Keszthelyhez is. Később még mindig Kristóf, úgy véli a megszerzett keszthelyi birtokhoz méltó kastély is dukál, ezért 1745-ben építkezésbe kezd, nagyjából ott, ahol eredetileg az 1686-ban épült Pethő várkastély állt.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Kastélytúra

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.