Kedvenc mandulás csemegénk, a marcipán


- 2022. április 22., 10:51

A marcipán az ókortól napjainkig kedvelt édesség. A mindössze két összetevőt tartalmazó alapreceptjének keletkezésére, illetve nevének eredetére is több monda próbál választ adni. Több kultúrának is megvannak a saját marcipán-specialitásai, úgymint a Mediterráneum népeinek, a németeknek vagy a magyaroknak. Kiállításunkban ezeket a gasztronómiai meséket és a különféle marcipánkészítményeket mutatjuk be.

Marcipánburgonya, marcipán-szívdesszert, marcipánpraliné, marcipánkenyér: ki ne szeretné a jellegzetes keserédes ízű és lágy textúrájú finomságot? Kiválóan illik hozzá a csokoládé és a gyümölcsös-alkoholos krém. Gyermekkorunkban a szülinapok fénypontja volt, amikor a tortán díszelgő marcipánfigura sorsáról csak mi rendelkezhettünk, és amely megkóstolva nem mindig váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Karácsonykor a különböző ízű szaloncukrok közül is különlegesség volt a marcipános. Napjainkban már marcipános Túró Rudi vagy marcipános joghurt is létezik. Kiállításunkban a mandulás édesség kultúrtörténetével foglalkozunk adatbázisunk képeivel kiegészítve. A galéria átnézéséhez javaslunk bekészíteni pár falat marcipánt!

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Kedvenc mandulás csemegénk, a marcipán

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.