Képeslap a múltból 2018


- 2018. december 31., 2:50

‘Képeslap a múltból’ rovatunk legjavából készítettünk válogatást az év végére. Számos élethelyzet bontakozott ki a papír alapú üzeneteken, szép és kevésbé szép kézírások által: békebeli borozgatás; Szotyi bácsi csókjai; táborozó ifjúság; Márta és Bubi zánkai beszámolói elköltött zsebpénzekről, pocsék menzákról; Miska atyai intelmei és Lajos bácsi önvallomása. Ezzel a „best of” válogatással búcsúztatjuk az óesztendőt, rovatunk pedig jövőre is folytatódik válogatott kulturális ínyencségekkel!

Idén is válogattunk az év során felfedezett képeslapokból. A Facebook-on hetente jelentkező ’Képeslap a múltból’ rovatunkban különleges történeteket ismerhetünk meg a régi, megírt üdvözlőlapoknak köszönhetően: a múlt század embereinek néhol vidám, néhol szomorú, néhol igencsak őszinte mindennapjaiba pillanthatunk be. Az év utolsó kiállításán ezekből az anzixokból szemezgettünk.

A #képeslapamúltból kifejezést a keresőmezőbe írva, az összes eddig posztolt üdvözlőlap megtalálható.

Az év elején egy tömör és velős üzenettel indítottuk az új esztendőt a Magas-Tátrából:

„Nagyszerű Siller bort lehet itt kapni. Most is négyen szopogatunk. Édes fiam írom e sorokat ahol engemet is megitattak.
Lajos”

Nincs is jobb, mint a hegyvidéki friss levegőben meginni egy-két pohár jó bort! A képeslapot Őnagysága Tokody Erzsébet úrnő kapta Budapestre, a Baross téri Központi szálloda éttermébe, 1912-ben.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Képeslap a múltból 2018

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.